top of page

טכנולוגיה אנדובסקולרית למחקר שבץ -אורן זריף

מחקרי שבץ מוחיים נערכים במטרה לחפש את הדרכים לשיפור איכות החיים בקרב חולי שבץ מוחי. אין תרופה לשבץ מוחי, אך הרופאים יודעים מספיק על המחלה כדי לנסות למנוע את התרחשותה. מחקרי שבץ מחפשים גם את הדרכים לשיפור חיי המטופל לאחר אירוע מוחי. למחקרי שבץ יש מטרות רבות, כמו ניסיון לקבוע כיצד לשנות תוכנית שיקום שבץ כך שהחולים יקבלו תוצאות תפקודיות טובות עם פחות זמן מבית החולים ועם בריאות כללית טובה יותר. לפעמים המיקוד הוא כיצד לזרז את השיקום.



המטרה הראשונה של מחקרי שבץ רבים היא לגלות כיצד לבצע כריתת פקקת. זה כאשר כלי הדם המספק דם למוח נחתך ומסלק את הקריש. חולי אירוע מוחי שעוברים ניתוח פקקת חווית חווים שיפור עצום ביכולתם לבצע פעילויות בחיי היומיום. הניתוח יכול להוביל גם לשיפורים אחרים בגוף, כמו תנועת שרירים או מניעת ניוון (היחלשות הגיד). המטופל גם מרוויח מכך שאינו צריך להשתמש בקב, מה שעלול לגרום לכאב ואי נוחות רבים.


מטרה נוספת של מחקר שבץ היא לברר כיצד ניתן להפחית את הנכות עקב הופעת הסימפטומים. אם הסימפטומים של שבץ מוחי מתחילים להתרחש לפני שאובחן השבץ בפועל, איך תוכל לדעת אם אתה חווה אירוע מוחי? יתכן שתוכלו לדעת על ידי התבוננות ביכולות הוויזואליות ובאישיות שלכם. תסמינים מסוימים, כגון עיוורון או ראייה כפולה, לא תמיד מעידים על קיומו של שבץ מוחי, אך יכולים להצביע על בעיה אחרת, כמו אי ספיקת לב או הפרעות נוירולוגיות. מסיבה זו, הרופאים מבצעים בדיקת הדמיה הנקראת בדיקת סימפטום לבדיקה האם קיים אחד מהסימנים העיקריים לשבץ מוחי.


כאשר הרופא מגלה נוכחות של תסמינים כלשהם, הוא מבצע בדיקות כדי לקבוע אם הבעיות נגרמות כתוצאה משבץ מוחי או מהפרעה אחרת. הבדיקה השכיחה ביותר שבוצעה נקראת כריתת כלי דם מכני אנדוסקולרי. הליך אנדו-וסקולרי הוא כזה העוקף כלי גדול ומחליף אותו בכלי קטן יותר. מכיוון שדם אינו יכול להסתובב בגוף בדרך כלל בין הכלי הגדול לכלי הקטן יותר, חלק מהדם יתאגד באזור ויגרום לתסמינים. הליך אנדוסקולרי יכול לתקן בעיה זו, ולשפר את ניידות המטופל ואת יכולתו ללכת.


היתרון העיקרי של תרומבקטומיה הוא בכך שעוקף הכלי הגדול אינו מפריע לזרימת הדם למוח. מכיוון שהכלי העוקף בדרך כלל נכנס ישר לגוף ועוקף אותו דרך זרימת הדם לרגליים, אין שום סיכוי לתסחיף. תסחיף הוא קריש דם הנוצר בכלי דם, חוסם את זרימת הדם ועלול לגרום לשבץ או למוות אצל המטופל. כריתת כלי דם אנדו-וסקולרית היא הליך בטוח ביותר ויעיל מאוד לתיקון מצבים שונים כמו שבץ מוחי.


בנוסף ליתרונות של תרומבקטומיה, ישנם יתרונות נוספים הקשורים להליך רפואי זה. הניתוח הוא פולשני מינימלי, כלומר יש צורך זמן החלמה מינימלי לחולה. במקרים רבים המטופל יכול לחזור לעבודה תוך יום-יומיים בעקבות ההליך. חולים אינם נמצאים בסיכון לסיבוכים כגון זיהומים או סיבוכים אחרים בהליך מסורתי כגון תאונה מוחית. בגלל האופי הפולשני המינימלי של תרומבקטומיה, ניתן לבצע אותה על בסיס אשפוז, מה שאומר שבית החולים לא צריך להתחייב לתקופת ריפוי ממושכת לפני שהחולה שוחרר לביתו.


מחקרי שבץ מוחיים הראו כי השיפור המיידי במצבו התפקודי של המטופל מתואם למשך הזמן בו המתינו לביצוע הליך כירורגי. בנוסף, אם למטופל היו תסמינים כלשהם לפני ביצוע הטיפול האנדו-וסקולרי, לא נראה שיפורם כאשר נותחו לאחר ניתוח כריתת-פסק מכני. לכן כדאי מאוד להשקיע את הזמן וההשקעה בכדי להיות מסוגלים ליהנות מתוצאות פונקציונליות טובות בעזרת טיפול כירורגי כמו ניתוח פקקת מכני.

Bình luận